~ It's MyLife..It's My Story.. ~

i'm just a typical scooter girl and the books is my world..



Saya Mahu...

Saya Mahu...
kumpul $$ banyak2..nk beli kamera ni sebijik..hehe..:)

Cikgu Atie?

Friday, May 20, 2011

Selamat Hari Guru..!!! (walau dah 4hari berlalu.. Sorila cik Atie meme lembap sikit..hehe)

Saya pasti ramai yang taktau sebeno-benonye saya dulu penah jadi cikgu tau.. (cehh..ada aku kesah..??).. Okla, taula cite ni tak penting, tapi kene baca sampai habih gak yee..

Dulu2 tahun 2007 masa saya masih muda(err..skang pun muda belia lagi..)masih belum dapat kerja, tapi kerjanya hari2 makan tido je, saya pun cube nasib anto resume & surat apply keje kat PPD Tapah dengan harapan adelah keje untuk saya.

Alhamdulillah selepas 2minggu saya dapat kol dari PPD suruh saya datang interview. Time tu tak takut pun sebab saya dah pegi 4kali interview SPA..(eksen tak saya???..)

Ekceli, seumo hidop saya tak penah tau kat mane terletaknye pejabat PPD tu. Thats why saya & abah boleh sesat pagi tu..*sighh..*

Tapi, saya tak kisah. My abah is my superhero la. My abah la penyetel segala problem walaupun dah terlewat sampai. Alhamdulillah, ade kekosongan kat sekolah menengah besout ni merangkap sekolah saya juga. Nak jadi cite, hari tu jugak saya kena start lapor diri & mengajor. Humangaiihhh...

Dari saat itu, jadilah saya seorang guru bahasa melayu...dan sastera..dan pendidikan seni..dan pendidikan jasmani..hamek kau tie..!! ingatkan ngajo BM je, skali sume subjek cikgu yang cuti tu saya kena amik alih. Sabo jelah. Ditambah pulak dengan 7kelas yang perlu diajar. Gila laaa...

Takpe, oleh kerana saya sangat tabah & gojes saya go on je. Takkan nak stop pulak kan, kang tak pasal2 kena ceramah ngan cikhamid n cikmah. So, bermula lah kehidupan baru sebagai seorang guru(cikgu ganti je punn..)

Moment yang paling saya ingat, time saya ngajo sastera form 4. Dulu time sekolah saya tak amik subjek sastera, jadi nak tak nak sebelum masuk kelas saya sendiri kena baca buku dulu takut2 'terkucil' dalam kelas. Bila dah sampai masa, saya masuk ke kelas. Hari tu nak ajar sajak. Saya suruh budak2 ni baca tapi dieorang suruh saya baca dulu. Ahhh sudah.. dah le tak gheti.. Ok, takpe saya baca.. Last2 satu kelas pakat gelak kat saya sebab dieorang cakap saya baca macam pembaca berita.. Ade ka patut???

Memang tak patut kan? Walaupun saya ngajo tak lama dalam sebulan lebih je, tapi itulah antara momen manis dalam hidup saya. Dapat jugak saya curah bakti pada budak2 besout ni. Walaupun dah benti keje n start keje kat library ni, masih ade lagi bekas2 anak murid yang panggil saya cikgu.. Terharu derrrr...

Wah2 panjang pulak entry kali ni, bukan ape cuma nak berkongsi cerita.. Pada semua guru2, Selamat Hari Guru, jasa kalian tetap dikenang..=)

Ooo..begitu ceritanya..

Saturday, May 14, 2011

Assalammualaikum kawan2..

Walaupun dah 2minggu berlalunya Hari Ibu, hari ni saya still lagi dalam mood Hari Ibu. hehe..


Bersempena dengan Hari Ibu yang lepas, saya pun plan dengan kanak-kanak ribena ni untuk buat aktiviti 'Membuat kad Hari Ibu'.. Sakan betul dieorang.. Masing2 nak buat yang terbaik demi ibu masing2. Saya pun tak nak kalah tau dengan bebudak ni. Saya pun ade buat jugak untuk cikmah hamid a.k.a mak saya.. =)

.:xpe..takyah kabo..saya tau memang santekkk ponnnn(from me n my adik)...:.

.:see..bebudak ni pun xmo kalah ngan saye...:.

Ni saya nak cite pasal one of the gurls yang datang hari tu. Takmo cakap name die. Rahsia k.. hehe.. Banyak cakap+superaktif+lots of idea n banyak lagi la pakej lengkap die tu.

U know guys, ekceli die ade stepmom. Parents dah divorced rasanye. Untuk hari ibu, die buat kad spesel untuk stepmom die. Siap ade coklat mahal lagi. Even anak tiri je, saya yang memang takde kena mengena dengan ini cerita pun sungguh2 terharu. Susah kan kita nak jumpa ibu n anak tiri yang macam tu? Dengar2 cerita, si mak tu memang sayang kat die. Kirenye saling menyayangi la.. kan ke bagus tu?

Jadinye, marilah beramai2 menyayangi ibu kita masing2 yeeee..=)

Main masak-masak

Wednesday, May 11, 2011

1stly nak wish, Selamat Hari Ibu untuk cikmah hamid tersayang. Tak lupe juga untuk ibu2 seluruh dunia....

2 3 tahun lepas, setiap kali ade occasions sebegini, mula la saya menapak ke kedai kek. Tapi tahun ni my sis bagi idea suruh buat cupcakes. Hmm, ok gak idea tu..

So, petang sabtu tu we ol soping la barang2 nak buat cupcakes. Taklah soping banyak sangat sebab bahan2 pun banyak lagi kat rumah.

Then at nite, bermula lah proses masak memasak ni..


.:barang2 yang setahun sekali je gune time raya..=):.

.:bahan2 dalam kuali..:.


.:isi dalam cup dulu..:.



.:kukus time!!..:.


.:tadaaa..da siap walaupun kurang menarik tapi sedaaappp..ekceli krim aising tu saya buat sendiri tau(1st attempt):.


Untuk mak a.k.a cikmah, atie takde ape nak bagi kat mak. Cume ucapan terima kasih tak terhingga atie ucapkan..mak lah mak-paling-superb, paling-cun, paling-cantek, paling-besttt, paling-cool, paling-terer-masak, dan tak lupe paling-garang sekali dalam dunia....=)

.. <3 Sayang Mak Selalu <3...

Saya dan Bobbi

Friday, May 6, 2011

Saya ni bukanlah jenis yang suka bela pet, last membela pun seekor kucing (tu pun dah mati...). Namenye BOBO. Dulu masa nak start bela, my abah la pembangkang paling hebat. Takut kucing tu berak+kencing merata2 la, buat semak la ape la & macam2 alasan tak munasabah pernah saya dengar.. =). Tapi, we all tetap bela dia sebab BOBO tu chumelllllll sesangat...

Tapi, BOBO dah mati 2tahun lepas sebab sakit tua. Memang dah tua sangat time tu, kencing pun merata2 dalam rumah. Makan pun tak lalu. Sedih sangat time tu... :(

But now, saya dah ade pet baru.. bukan kucing, bukan ikan, bukan juge biawak.. ce teka ce teka..

Hehe.. lately, saya amat berkenankan arnab. Ni sume gara2 kawan saya yang membela berekor-ekor arnab kat rumah dia. So, saya decide nak bela sekor. Nak test market kununnye... :)

Oleh kerana my abang ipo balik besout, saya amik kesempatan suruh dia bina 1 reban arnab untuk saya. Abang ipo saya ni memang multipurpose punye orang tau. Sume boleh.. huhu..

.:abang ipo saya yang boyot ni tengah bertungkus lumus siapkan rumah utk bunny saya..:.


After rumah arnab dah get ready, saya pun rushing ke rumah membe tu. Rumah kami tak jauh pun, selang 4buah rumah je. Membe saya ni memang jual arnab2 dia, so sape2 nak beli arnab boleh la lawat blog dia kat SINI yeee..


Dah penat window shopping, hati saya akhirnya berkenan kat arnab betina ni. Sungguh chumel, siap ade smokey eyes lagi tau. So, saya beli sekor ni je dulu. Kalau tak mati, boleh la beli yang jantan pulak.. (boleh ke gitu????...)

.:saya chumelll kan???...:.




Sesudah membeli, mestilah nak kena taruk nama kan? Yela, nanti nak bermanja2 pulak. Jenuh la saya & family berdiskas tentang masalah dunia ni. My mum nak panggil halimah(tak patut tak patut..), kakak saya nak panggil kate(ala,bini william tula...), si kecik Yaya nak panggil putih(sebab kaler putih kot..), si abangnye pulak nak panggil Rio(rejected..ni arnab betina laa..), last2 we've decided nak panggil BOBBI.. sedap tak? ala2 nama filem hindustan pulak kan.. hehe..


Satu info yang baru saya tau pasal arnab ni, dieorang memang KUAT-GILER-MAKAN..!! Semalam saja saya dah menyoping sakan kangkung & carrot kat pasar pagi..(pallete je tak beli lagi..) Sabo jelah.. Harap2 BOBBI sihat dibawah jagaan saya.. I Love You BOBBI...:)

Cuti-cuti kami.. =)

Tuesday, May 3, 2011

Assalammualaikum wbt..

Rasa2 tak terlewat lagi untuk saya ucapkan Selamat Hari Pekerja kepada semua rakan2 saya. Tak terkecuali surirumahtangga..(diaorang pun kerja jugak tau...)

Ape plan u ols aritu? Mesti ada yang plan baekkk punyeee..!!Masa ni lah untuk ahli2 keluarga bersua muka. Takkan nak tunggu hari raya je kan?

Weekend tadi my big bro+family, my sis+hubby n my adik balik ke kampung. Yang 2 orang lagi tak balik, tak berkesempatan. Takpe, cik Atie tak marah.. (pe kessss...)

So, sempena cuti umum ahad tu, saya+adik+kak ila+abgwe+yaya ke Cameron Highlands. Ekceli abgwe saya yang beria-ria nak pegi. Saya tak heran pun.. (kunun...). Tapi, dah orang ajak saya on jelaaahhhh..

Oleh kerana dulu dah penah pegi the whole family, dis time kami2 je pegi. Yang lain dah serik. Yelah, jalan CH tu kan bengkang bengkok yang teramat sangat. Boleh muntah dibuatnyerrr...

Pukul 10.30am berangkat la kami ke CH melalui jalan Simpang Pulai,Ipoh. Yang tak bestnye, ondaway nak naik atas tu, jalan jem la pulak. Terkemut-kemut kete. Sabo jelaaaa... Jomla kite layan gambo yeeee...



.:Datin Atie & bodyguardnyerrrr...:.
.:bunga2 yang sangat santekkk...:.
.:si adik yang mmg gila kamera..:.
.:saya pun gila kamera gak...=)..:.
.:cantek kan?ni pokok kaktus ni..:.

.:soping pokok bunga untuk mak..:.


Kesudahannya, lebih banyak masa dihabiskan dalam kete je. Dengan hujannye lagi. Tapi, takpela lepas jugak hajat abang ipo saya tu nak pi CH. huhu.. Oleh sebab mak saya tak ikut, so we ol pun borong la pokok2 bunga untuk dia. Murah2 tau.. 1 pasu tu boleh dapat under rm10 la jugak. Harap2 mau idop la tanam kat sini. huhu..