~ It's MyLife..It's My Story.. ~

i'm just a typical scooter girl and the books is my world..



Saya Mahu...

Saya Mahu...
kumpul $$ banyak2..nk beli kamera ni sebijik..hehe..:)

Saya,Mak & Tudung

Friday, February 25, 2011

'sun rays come down as seen when they hit the ground..' - Zee Avi

Sejak dulu lagi memang tugas abah pagi2 akan ke pasar beli ikan+sayur or bekpes. Anda rasa pelik? Bagi saya tak pelik pun sebab rasa2 kat besout ni memang majoriti yang pergi pasar pagi2 tu pokcik2 belaka. Mokcik2 pulak jadi tukang masak je kat rumah.

So, bila saya dah habis study & dapat kerja kat besout ni, mak saya memang rajin la ajak saya ke pasar. Sometimes, seronok gak shopping dengan mak, but sometimes boleh juga merencatkan pikiran saya.

My mom memang pesen suke beno lepak kat satu2 gerai tu lebih kurang 15-30minit. So, u ols bayangkan lah berapa jam saya shopping ngan mak saya ni.. (bukan shopping kat mall, ni kat market je...huhu) Kalau kat mall, memang boleh pasang khemah lah kat situ..

So, pagi tadi kitaorang dengan rangginye naik skuter saya mahu shopping di pasar. Kalau orang lain beli ikan+sayur, tapi my mom beli pokok limau. Hmm...

Lagi satu feveret mak saya ni, dia suke sangat beli tudung. Macam2 kaler dah ada kat rumah tu, memang boleh bukak kedai jual tudung lah! Macam biase, 1/2 jam jugaklah kami melepak kat gerai tudung tu. Kesudahannya, saya yang borong selendang. Sabo jelah..

.:saje nak tunjuk selendang baru beli...tak nyempat2 kau tie..hehe..:.

Zaman kat U dulu, saya pakai tudung jenis bawal je. Takde batu2 yang berkilau yaaaa amat. Simple je. Then, dah start kerja mula la beli jenis yang sarat dengan batu permata tu. Tudung 'airmata nora danish' la, tudung 'mawi' la..(padahal mawi bukan pakai tudung pun..)

Then, beralih pula ke tudung yang jenis ade awning tu or adik saya panggil tudung orang tua.(sampai hati die...saya taula saya mude lagi....). And now, saya dah start pakai selendang pulak..(barulah nampak moden sikit kan kan kan kan kan...hehe..)




Jerawat..teman akrabku..(^_^)"

Thursday, February 24, 2011


Jerawat dan saya seumpama bulan dan bintang. Tak dapat dipisahkan lagi.. (mula la nak merepek si atie ni..)

Ok ok serius. Kulit saya ni taklah sensitif sangat, cume kekadang je dia nak buat hal. Jerawat start hinggap kat kulit muka saya ni dari saya kecik2 lagi, biasela budak2 makan ape aje tambah2 bila dah 'akil baligh' kan.. :)

So, bila dah beso sikit dah boleh cari pencuci muka yang sesuai. Tapi sampai skang susah betoi nak cari yang betul2 sesuai dengan kulit muka saya yang manja ni. (dan saya tetap makan ape ajerrrr....hehe..)

Last 2 days, rase sakit2 kat mulut. Rope2nye meh teman nak kabo, si jerawat tu udah tumboh kat tepi mulut daaa.. Beso gedabak lak tu, takde tempat lain ke nak timbul wahai jerawat??huhu.. sabo jelah..

Tapi sekarang dah surut kembali. Alhamdulillah.. :)

Janda berendam??biaq betik...

Saturday, February 19, 2011

U ols penah dengar tak makanan name Janda Berendam?? Seumo hidup saya, tak penah plak dengar apatah lagi makan. Kalau badak berendam tu, penah la jugak makan.
Macam ni citenye.. ce cite.. ce cite.. ce cite... jeng jeng jeng..

Masa saya kat rumah adik saya aritu, abah saya suruhla kitaorang beli goreng pisang or kueh or whatever la. Then, adik saya gi la beli. U ols penah makan pengat pisang x? Haa, adik saya beli la 1 tupperware kecik pengat pisang n bawak balik rumah.

Sesampai je kat rumah,

abah : "beli ape na?"

ana : "goreng pisang ngan pengat je"

abah : "tu bukan pengat la, tu janda berendam..."

Konpiden sekali abah saya.. Terpinga2 kitaorang dibuatnye.. Ape lagi, terbahak2 sopan la kami ketawa.. :)

Manalah abah saya dapat nama janda berendam tu? Kelakar pulak bunyinye..

.:ini adalah pengat pisang..bukan Janda Berendam yeeee...:.

Fantasi Saya

Friday, February 18, 2011


"duit ade ke takde, tak kire kak ti nak beli jugak...!!!"

Ayat ugutan tak bleh blah untuk diri sendiri. Sian adik saya si ana tu yang terpaksa dengaq bebelan saya.

Beli ape tu cik tie? Ekceli mase kat N9 haritu, sempat la saya menyelinap ke MPH @ Giant Senawang. Dan tak disangka2 terjumpa la novel terbaru dari abang ramlee which is " RAYYAN FANTASI ".

Biaselah, sekarang ni kan tengah bulan jadi saving pun ala kadar jela. Bil pun ade yang tak bayo lagi, tapi saya tak kisah semua tu. Peduli hape, saya nak beli jugak..(beli la tie, takde sape pun nak halang...) hehe

.:akhirnya...kau didalam genggaman tanganku jua...:.

Jadinye, saya sangat seronok la sekarang ni. Bertambah lagi collections saya. Tapi, cite ni cam ala-ala seram gak. Nak baca malam2 pun terasa meremang je bulu roma. But, u r the best la Abang Ramlee...!!!

My Lovely Abah

Assalammualaikum semua...

Yibba2 i'm back again. Rase macam dah lame tak update blog(padahal dulu lagi la jarang bebeno..). Bukan menghilangkan diri, bukan juge menyorok tapi last week saya & family ke senawang, N9..

Nasib baik abg, kakak & adik2 saya tinggal kat N9. Rumah pun dekat2 je. Kalau jauh2 susah la nak pegi melawat. Jadi tu semua kira macam 1 pakej la. Takde plan pun nak pegi, tapi disebabkan abah saya yang kurang sihat, jadi my bro decide nak bawak abah berubat kat N9. So, saya merangkap PA abah kena la ikut sekali.

Ikutkan, cuti sampai selasa je tapi oleh kerana proses berubat+mengurut tu amik masa 3hari terpaksa la saya sambung cuti sampai ke hari khamis.

Tapi kan u ols, cik atie nak habaq mai ni. Sesampai je kami kat N9 tu kan, otomatik je my dedi tu cam dah ok. Kalau kat umah, asyik tido je makan pun taknak. Jadi saya pun membuat la kesimpulan sendiri, antara penyumbang sakit abah saya tu adalah disebabkan kerinduan die terhadap anak2 die. Mungkin juge.. Saya pun senang hati tengok abah gumbira.. :)

Petang selasa the whole family pi release tensen jap sambil2 tengok ikan kat CityPark Seremban 2. Seronok tengok ikan ni walaupun kita tak boleh memancing. Yang bestnye, kita boleh bagi makan je ikan2 tu. Pandai betoi tokei kolam tu. Patutla ikan2 situ beso2 gedabak. Adik ipo saya memang makan hati la petang tu sebab die ni kaki pancing. So, bila tengok ikan beso2 lengan menari-nari riang depan mata die 'terpaksa' la wat dono je. huhuhu

.:Abah yang sudah semakin sihat+ceria:.

.:Citypark yang penuh dgn manusia2..gemuk la ikan2 kat situ:.


.:Oh..geramnya..kalau bakar sedap ni..:.

.:Gumbiranyaaaaaa...:.
Alhamdulillah, abah pun dah semakin sihat sekarang ni. Harap2, abah sentiasa sihat dan dipanjangkan umur.

Soalan maut

Sunday, February 13, 2011

Malam tadi saya main 1 permainan dengan anak2 sedara saya yang akhirnya membuatkan saya naik angin (naik angin dalam hati je..) Sumpah saya taknak main dah. huhu

saya(anjang):"kalau kakak n yaya terer, brape umo anjang??"
kakak(nana): "hmm..20..!!"

Tersenyum sumbing saya sebab suka sangat.. Nampak muda kot saya ni.. haha

Yaya: "28 kot..."

Citpodaaaa... baru je nak berangan..

kakak: "anjang, umo makcik ngan maksu brape ek?"

saya: "makcik dah 24, maksu 22.."

kakak: "ooo..kalau camtu, anjang 23 la.."

saya: "mane boleh camtu.. makcik kan adik anjang jadi anjang tua sikit la dari makcik.."

Jadi, terkeluarlah soalan budak ni yang boleh membawa maut...

kakak: "eh eh.. kalau makcik adik, kenapa anjang tak kawen lagi? anjang kan dah tua..

Nak tersembur kuih cakoi yang saya tengah kunyah time tu.. budak ni la.. Nasib baik baru darjah 2, lau form 2 memang saya dah bersilat dah dengan dia. hahaha

Sapelah taknak kawen kan.. Kalau ade tu, memang kurang normal la orangnye. Banyak yang perlu dipikirkan sebelum nak kawen ni.

.:Bajet kawen..lebih kurangla..:.

See.. pening juge kan nak pikir bajet ni. Mase kakak & adik saya kawen dulu, saya la planner merangkap tukang kira bajet..(kalau saya kawen, sape nak tolong kire???)

.:Gaya Mutu Keunggulan..:.

Actually, penat dah dengan segala-gala pertanyaan tentang kawen ni. Kalau jodoh kita tak sampai lagi, nak buat macam mane kan? Sabar jelaaa...

Ayam percik itu..

Saturday, February 12, 2011

Semalam petang dapat mesej dari iza,
"tie, sok jom kite pi kenduri salbiah nak?"

Saya pun tanpa pikir panjang,
"ok..no hal la.. aku suke bab2 makan kenduri ni"
Serius, entah bila saya suka makan kenduri. Dulu masa zaman habih sekolah memang payah la nak pi kenduri orang. Kenduri jiran pun saya susah nak tunjuk muka.. (ishh2 memang tak patut..)

Then, dapat mesej dari iza lagi,
"tie, ko rapat ke dengan salbiah?"

Ni lagi serius, memang saya tak rapat pun dengan pengantin ni. Rase2 cam tak pernah nyembang. Tapi atas semangat kesukanan, saya tak peduli la. Lagipun pengantin dah invite saya dalam fesbuk lagi. hahaha

Jadi berbekalkan persona hitam cik iza dan kamera-cap-itik saya, kami dara bertiga(saya,iza & liza) pun merempit la ke rumah pengantin.

Inilah hasil yang saya dapat hari ni,
.:macam biasela..cam-whoring tak kire tempat:.

.:Jelingan maut lagi...:.

.:The Pengantin:.

.:Oh oh pelamin anganku...suke suke..:.

Kesimpulannya saya sangat suka makan kenduri hari ni. Tambah2 lauk ayam percik tu. Oh betapa saya sangat suka makan.....




Totally Ewwwwww..


.:Credit to IniAnwarHadi:.
Semalam time saya dok godek2 FB akibat keboringan melampau, lalu terjumpalah saya dengan 1 video yang agak kelakar+comey budaknye. haha

Topik yang agak tak boleh blah about remaja zaman skarang yang kalau messaging slalu ade perkataan 'eww' kat belakang tu. Contoh cam 'bileww' @ 'keww' or whatever la.

Benda ni selalu terjadi kat saya. Anak kakak saya yang sulung which is 15years old memang selalu mesej saya cenggini. Kadang2 terteleng-teleng le kepala saya ni nak baca. Kenapa ek? I keep wondering...

Sama la macam anak jiran saya yang umo 15 tu, pun suka mesej saya camtu. Tak paham la saya. Nak kata jimat space, tak la pulak. Membazir space ade la. Mungkin nak nampak 'cool' atau sebab memang saya ni dah tua n tak ikut peredaran zaman kot. haha

Honestly, memang saya agak menyampah dengan kata2 cenggitu. Eja la elok2 kan, penat cikgu ajar. Takut jugak kang dalam exam terbabas pulak..

Ape2pun, i'm totally agreed dengan budak comey ni n teori die yang mengatakan 'orang2 camni kehilangan beberapa huruf diatas keyboard die'.. hmm, ade juge kemungkinan tu..

UNGUNYA CINTA

Friday, February 11, 2011

"but I never told u what I should have said.." - Colbie Callait

Last nite sempat la saya & mak melayan drama melayu which is UNGUNYA CINTA @ Astro Ria. Ekceli, saya ni tersangatlah susah nak melayan drama melayu(wah..eksen kau tie..)cume kadang2 je layan. Itupun kalau tengok iklan cambest je but sometimes iklan je best tapi bile tengok cam hampeh je. huhu

Ok stop melalut tie. Time to get serious. haha

Iklan utk drama ni memang dah selalu tertengok so cam excited sikit la nak tonton tambah2 saya memang ada crush sket kat hero tu. hehe..

BEST jugak drama ni. Kira tak rugi la saya tengok sampai habis even ending dia sungguh sedih. One thing for sure kalau tengok drama sedih wif my mum, saya tak akan segan2 nak menangis sebab mak saya pun sometimes boleh dikategorikan sebagai 'ratu ayo mata'. haha

Even citenye sedikit cliche, lebih kurang dengan cite yang penah saya tengok sebelum ni tapi citenya macam dekat dihati saya. Nak kata saya bercinta macam tu, tak penah pulak. Maybe perasan lebih kot saya ni. haha

Bagi yang penah mengalami cinta sedemikian rupa, saya mengerti perasaan anda. Sedih kan bila kehilangan orang yang kita sayang? But life must go on rite..

p/s : saya kepingin boipren yang macam hero tu.. kalaula.......................

Saya dan dot dot dot tak dapat dipisahkan....

"..and when I touch u I feel happy inside.." - The Beatles
Semasa dizaman kanak2 dulu, saya pernah juga berangan nak keje kat kedai buku. Entah kenapa.. Mungkin sebab pengaruh abah saya. Dari zaman saya kecik sampai ke zaman dah beso ni, setiap hari abah akan beli suratkhabar, jarang miss. Mungkin sebab kami dah diasuh membaca sejak kecik, jadi logik la angan-angan saya tu.

Walaupun saya tak keje kedai buku, Alhamdulillah sumber rezeki saya berkaitan juga dengan buku ni. Dulu time sekolah kalau nak exam je, mule le menapak ke library ni and now tak sangka pulak boleh keje kat sini. Ape2 pun syukur Alhamdulillah..

Dari dulu saya memang suka baca novel, tak kira la genre ape pun. Dulu my sis yang selalu beli, saya tumpang baca je. Now jarang beli sangat sebab kat library pun macam2 novel ade..(sangat suka..!!!)

.:novel2 kesayangan saya:.

Sekarang ni feveret author saya of coz la RAMLEE AWANG MURSHID. Saya pun tak berapa nak ingat start bila saya minat dengan dia. 1st novel dia yang saya baca SATU JANJI which is tersangatlah best. Starting from there, saya pun mula lah nak buat collections novel2 dia tu. Oleh kerana di library novel Abang Ramlee ni tersangatlah sikit and di Besout takde toko buku, jadi collections saya taklah extreme sangat. huhu

Now saya beli novel pun dalam 1 @ 2 bulan sekali bila2 saya ke N9. Tapi ada untung juga keje library ni, budak2 yang datang sini selalu kasi saya pinjam novel deme. Malam tadi saja saya dah habiskan 1 novel yang dipinjam dari Huda (budak ni sanggup datang rumah saya semata-mata nak bagi novel..Oh terharunyerrrrr..)

.:Ku Percaya Ada Cinta by Rudy Hirdy:.

Mari kita mulakan sesi kritik mengkritik ye. Bagi saya cite die memang best, jalan cite pun ok. Gaya bahasa yang tidak terlalu rumit. Cume.... meleret-leret sangatla cite ni(sori bang rudy..). Saya punyala tak sabo nak habihkan sampai terpaksa la skip 10 @ 20 pages. haha.. Memang memerlukan kesabaran yang tinggi kalau baca novel yang lebih 500 pages ni. Jadi saya nasihatkan kalau anda mempunyai masa lapang yang tersangatlah lapang, bacalah ini novel. Sekian... :)

Mari kita makan nasik minyak..

Wednesday, February 9, 2011

"Have u ever really loved a woman?" - Bryan Adams
Seperti tahun2 lepas, if raya cina je mesti ade limau berkotak di rumah. Tapi, dis year ade sekotak je. Tu pun adik yang bawak balik coz bos die cina, lain la cam saya. Saya melantak itu limau saje. hehe

Macam biase la, kalau cuti panjang ni@musim2 perayaan mula la banyak beno jemputan kendurinye. And the same goes for me. Saya dapat 2 jemputan kenduri kawen membe sabtu lepas. My ex-schoolmates naik pelamin hari yang same, so kenyangla saya hari itu.

At first, saya dan rombongan ke kenduri Kamsiah@Chah. Si pengantin ni memang comey lote orangnye, macam budak2 sekolah even sebenonye die ni memang cikgu sekolah pun.

.:me and kamsiah:.
So, setelah penat berpoya-poya dan bergambo bagai nak rak, kami pun ke rumah Nor pulak. Tak jauh pun rumahnye, dalam 5minit sampai la. Sesampainye kami, rombongan laki pun dah tiba jadi tak sempat la nak jumpe pengantin femfuan. Sempatla jugak saya snap gambo pengantin.

.:Nor wif husband:.
Agaknya membe saya ni memang suke kaler biru la, coz time tunang dulu pun tema biru ala-ala cam ni gak. Tapi, sejuk mata memandang kan?

Ape2 pun, selamat sudah 2 orang membe saya naik pelamin. Bertambahla list kawan2 kawen ni. Doa saya moga dieorang happy ke akhir hayat...

Our BIG reunion..:)


Pagi pagi lagi perut da sakit. Malam tadi bendera merah dah naik, tido pun tak brape nak lena(gila la ko tie,mentioned dlm blog..haha)Jadi, saya kuatkan hati nak tulis blog arini. Bukan ape, banyak cerita nak diceritakan. hehe

Last week adalah minggu yang sangat best bagi saya. Selain mak abah yang balik kampung & meninggalkan saya wif my sis, jumaat dan sabtu adalah hari yang busy sket bagi saya.

Setelah planning baekkk punye, at last berlangsunglah jua majlis reunion yg dirancangkan bagai nak rak itu. Actually, dulu plan nk buat on new year but then kene postponed coz rmai disagree, cuti xbyk la ape la. So, wat la time chinese new year. Saya tak kisah pun coz saya memang dok kampung. (Oh pilunyaaa..)

Jika diikut plan asal, memang saya datang nak makan je. Tapi, last2 minit menu plak dah b'tukar. Jadi atie-si-kuat-makan telah bertukar menjadi atie-oh-superb-chef.. wadehel..Seiring dengan pertukaran menu, saya juga telah bertukar profesion menjadi chef pro@'prosak'. haha

Saya ngaku la, saya memang kurang arif sket bab masak memasak ni. Tapi oleh kerana saya ni baekkk hati, saya tolong gak la memasak walau dalam hati takut ade yang terkene food poisoning nanti. Alhamdulillah, adik saya cakap saya masak sedap so sedap la kot. Tak sia2 saya menghadiri kuliah memasak cik mah a.k.a mak saya.

Walaupun kepenatan, tapi malam reunion tu memang enjoy habis la. Saya tak pikir langsung rumah abah saya yang tengah takde orang tu. haha..
Seronok berjumpa kawan2 lame even kebanyakannya memang dah selalu jumpe kat kenduri2 kawen membe.
.:The Girlssss:.
Bagi yang femfuan, of coz la topik 'bile nak nek pelamin??' or yang dah kawen 'bile nak ade isi??' or yang dah de anak, topik pasal 'susu baby' kot. Agaknyela...
Yang lelaki pulak, kurang arif plak saya sebab tak pulak saya nyembang dgn dieorg tpi rase2 topik kete@moto@kamera beso tu(DSLR)..

Part yang paling best time karaoke. Mula la masing2 nak tunjuk skil, but it was very fun. Saya penah dgar orang cakap yang karoke ni boleh m'hilangkan stress ye? Betol la.. hilang segala masalah dunia dalam kepala otak saya ni time karok. hehe

.:My sis dok ajak balik tapi saya tetap tak mahu lepas itu mikropon. haha:.

.:Oh terlihat sudah double chin saye..hehe :.

Harap silaturrahim yang terjalin ni tak akan terputus dan semoga majlis ni akan diteruskan pada tahun2 mendatang. Amin...