~ It's MyLife..It's My Story.. ~

i'm just a typical scooter girl and the books is my world..



Saya Mahu...

Saya Mahu...
kumpul $$ banyak2..nk beli kamera ni sebijik..hehe..:)

Kehilangan...

Friday, December 17, 2010


i'm lost of words when i being told by my sis dat she had lost her baby..
Ya Allah,berat sungguh dugaan yang Kau berikan..

selepas 3 kali scan n still x jumpe degup jantung baby,at last doc conclude dat rahim my sis kosong..what a bad news..malang sekali..

for me,dat was a really2 bad news..aku baru je balik dari rumah my sis,and saw how happy she was and betapa sudah buncit perutnye and now doc cakap rahim kosong???memang la aku ni tak paham istilah2 perubatan dan komplikasi2 ibu hamil ni,tapi ini memang sesuatu yang susah diterima akal..sangat susah..

for my sis,she felt very sad..3months 'carrying' her baby,now dah hilang macam tu je..but,the whole family redha..mungkin ada hikmah di sebalik semua kejadian ni kan..who knows..

p/s:hoping dat my sis akan lebih tabah selepas ini..

i'm a nanny

Saturday, November 27, 2010


cuti sekolah kembali lagi..sungguh best even aku da lame benti skolah..he2
terkenang zaman dolo2 time cuti skolah ni..msti terpacak depan tv nak tengok cite kartun je memanjang(sampai ari2 kene marah dgan mak..hu2)

tapi,itu semua crite lame..sekarang aku sudah naik pangkat daa..(naik umo ekceli..)but,layan lagi kartun2 tu..now,aku ade job baru time school break ni..jadi NANNY!!!..he2

last year,anak2 abang stay kt besout sbb 2hero tu bersunat,kali ni anak kakak aku pn join gak..nsb bek sorang je tpi penatnye nk layan karenah die..hu2..if adik aku tu kaki pau,anak2 ni pn ape kurangnye..kaki pau tahap ekstrem pnyeeee...huhu..

tapi,sekarang semua dah balik..tinggal sorang je kat rumah..hmmm..rindula saya..:(

Penawar Hati

Saturday, November 13, 2010

Dipetik dari seseorang(dah lupe la sape)yang memberi banyak motivasi kpada diri aku..layankan jela....

Tidak..Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya.
Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya,jauhla perjalanan kita.
Ada orang jodohnya cepat sebab jambatannya singkat.
Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat.
Dan usia 35 tahun belum apa-apa kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan.
Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa-doa lewat sembahyang.
Allah Maha Mendengar.

Wanita baik untuk lelaki yang baik. Sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat.
Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr.Right dan biar seorang diri daripada menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti.

Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini.
Kita selalu sangka,'aku pasti bahagia kalau mendapat ini'.
Hakikatnya, apabila kita benar-benar mendapat apa yang kita inginkan itu,
ia juga datang bersama masalah.

Kita selalu melihat orang memandu kereta mewah dan terdetiklah dihati kita,bahagianya orang itu. Hakikatnya,apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah,kita ditimpa pelbagai karenah.
Tidak mustahil pula orang yang memandu kereta mewah,terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan.
Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar
berlipat kali ganda.

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh dihadapan.
Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang sebuah motosikal seperti itu dan cepat sampai ke tempat di tuju.
Padahal si penunggang motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di tengah-tengah bandaraya.

Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar-benar membahagiakan.
Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda, pasti ada baik buruknya.

Demikian juga dengan perkahwinan. Ia baik sebab dibenarkan oleh agama, sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan syahwat disamping membina sahsiah dan sebagainya. Tapi ia juga buruk sebab ramai orang yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.

Ramai orang menempah neraka sebaik saja melangkahkan kaki ke alam berumahtangga.
Bukankah dengan ijab dan kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak?
Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing-masing padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu.
Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah, belajarlah dulu. Jika rasa-rasa belum bersedia untuk bersabar dengan karenah anak-anak, carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar-benar mengerti tuntutannya.
Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus-putus bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan.

Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong-lorongnya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang..

" Kadang-kadang Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat...
Kita menangis dan tertanya-tanya..
Kemanakah hilangnya sinar...
Rupa-rupanya..Allah mahu hadiahkan kita pelangi..."

perasaan itu..datang lagi...

Friday, November 12, 2010


syukur alhamdulillah..selepas adik aku dah selamat melangsungkan perkahwinannya,kami sekeluarga menerima satu lagi berita yang sangat2 gembira..memang berita ni aku tertunggu2 sejak dari bulan 6 lagi..

one day,kak ila sms aku.."dah sebulan lebih dh.."ringkas n selamba..

aku pun balas,"apa yang sebulan lebih tu??"cam bodoh2 alang sikit tanye..he2

die replied,"my baby la..dalam perut ni.."

aku pun terlonjak kegembiraan..masa tu kat library,punyalah tak sabar nak balik rumah nak inform mak & abah..(cam baby aku pulak..)

Alhamdulillah,sudah 6minggu & 2hari(3november 2010)..banyak lagi minggu nak kena tunggu ni..he2..like always,my mum memanjatkan kesyukuran..
"dah nak sedozen dah cucu mak.."kata mak dengan bangga giler..

tak sabar aku menanti anak aku yang ke-11 ni..tertanya2 jugak bila turn adik aku..he2..

The Day Has Come

Thursday, November 11, 2010


me :the day has come..
another me:what day??
me :today la..
another me:yela..what day?
me :ishh..malas nk layan..!!

yaaayyy....!!finally...the day has come..the day my luvly adik become a wife,the day aku mendapat adik ipar yang pertama,the day mak abah menerima menantu baru and the day aku menangis bagai nak rak dalam masjid..(touching sikit...)

lepas subuh,mak tugaskan aku ke pasar dengan abang untuk beli lauk pauk makan beradap..aku pun belasah jela beli ape yang aku suke..he2..then,balik rumah terus mandi sebab pagi tu jugak adik aku nak bernikah@masjid..punyala kelam kabut,dengan mak andam pun sampai lambat..(nasib bek makeup cantekkk...)

dalam pukul 9pagi,kami(abang,vi,adik,capik,maklong n anak,kakak is,yaya,nana,rin,pengantin-2bijik kete jerrr)bertolak ke masjid besout 3.mak abah x ikut,jadi aku & abang jadi wakil laa..wah2,sampai2 je dah penuh masjid tu sebab ada 3 pasangan pengantin akan bernikah pagi tu termasuk la adik aku..meriah sangat..(maafkanlah anak2 dibelakang tu..bukan apa,ngantuk+lapar..tok kadi wat forum perdana plak..he2..)

jangan ingat masuk bank je kena ambik no.giliran,nak nikah pun sama tau..hu2..dalam pukul 10.40am,selamat la adik aku menjadi seorang isteri kepada suaminya.airmata aku dah start nak mengalir dh time tu,tapi ditahan beb..(malu la,adik aku rilek je...)
Alhamdulillah,terasa satu beban tugas dah selesai..before keluar masjid,adik aku terus peluk aku..apa lagi,airmata yang aku tahan dari tadi keluar macam air hujan la..sampai tersedu2..

"dahla..jangan la nangis..nanti habis makeup ana.."

"ok2..kak ti tak nangis dah.."tapi dalam hati,sedih sebab lain pun ada..

sebab yang remeh je,tapi bila ramai yang start tanya,tak larat la nak jawab dah soalan cepumas tu..

"atie bila lagi nak kawen?jangan lama2..ciknor dah tak larat ni.."

tak tahu la apa kaitannya,tapi jawab jela.."jodoh tak sampai lagi..."sambil senyum kambing..(kambing pun tak senyum macam aku..)

ok,berbalik ke cerita tadi..sampai rumah je pengantin terus berdesup masuk bilik nak tukar baju kawen plak..aku pulak sambung kebizian aku ni dengan melayan kawan2 dan sanak saudara yang datang..

at 12.30pm,sampai la rombongan pengantin lelaki dengan diiringi kompang budak2..time tu baru teringat yang aku tak jenguk adik aku dalam bilik langsung..bila dia keluar bilik,dalam hati berdetik,"canteknye adik aku ni..."like a princess(bak kata capik..)

berjuta2 tahniah kepada adikku & husband..harap bahagia ke akhir hayat,dikurniakan anak yang soleh & solehah..

p/s:i love you laa..!!u r still my baby girl forever n ever..muahh!!

..the preparations..

Wednesday, November 10, 2010


bagi yang tinggal di bandar,mungkin jarang mengalami situasi begini.situasi yang mungkin hanya berlaku di kampung2.tak ketinggalan kampung aku nan indah ini.selalunya 2@3 hari sebelum kenduri kahwin,akan ada sesi bergotong-royong.macam tu la juga yang berlaku sebelum kenduri kahwin adik aku ni.

starting dari hari khamis lagi,rumah aku dah penuh dengan makcik2 blok yang datang bergotong-royong buat kuih cuq neram(some called telinga ke**ng).then,hari jumaat plak buat kuih lepat pisang & kuih sagu(untuk jamu orang yang akan datang hari sabtu utk pasang khemah & rebus telur)...ahh,lapar plak rase..

then,saturday morning bermula la segala adegan yang sangat2 memenatkan jiwa & raga..bermula dengan gotong-royong di dapur untuk menyiapkan jamuan kueh untuk makcik+pakcik yang datang.at 9pm,tolong makcik2 ni siapkan bunga telur pula..seronok rupanya keje ni.

at 11am,ke sungkai pulak nak menjemput pasangan bahagia akhir zaman..(adik n capik-her boipren)yang baru nak balik ke rumah sbb ade kelas day before.sempat la jugak menyoping buah-buahan untuk hantaran & makan beradap(ekceli,alasan untuk rest sebenarnya..he2)

at 2pm,my mum suruh pegi teman my bro-in-law & capik pergi rumah cik midah untuk mesin air tebu pulak..(hmmm....penatnye....)tapi,oleh kerana aku ni anak yang baik,turutkan aje perintah itu..

at 4pm,ke pekan pula untuk soping buah lagi..but this time,pegi dengan abang pulak.memang dah tak larat sangat2 time tu,tapi gagahkan jugak.sampai rumah,terus inaikan adik aku.simple je..then at 5.30pm,ke trolak met my bakal in-law yang akan sampai ke our rented homestay there.homestay yang sangat2 cantik & selesa(rasa macam nak beli sebijik je...)

lastly,sampai rumah 10minutes before 7pm..luckily,aku tak pengsan even badan dah penat sangat.aku rasa,ni la preparation yang paling extreme pernah aku buat.my mum too(sbb memang payah betol nak jumpa mak dat day..mak lagi b'ganda2 bizinye..)

Alhamdulillah,syukur ya Allah.segalanya berjalan lancar tanpa sebarang masalah besar(masalah kecik tu banyak la...hehe..)

Saye & Anak2...(bkan anak saye...)

Sunday, October 31, 2010


it was weird at 1st bile kene kje time weekend ni..lau org lain,msti still lg b'malas2 atas katil..same la kite..aku pn malas gak tpi demi tuntutan tugas,on jela...(chewaaahhh...)

tpi sbnarnye,time weekend la bdak2 ramai..sronok jgak melayan even kekdang menaikkan kemarahan jugeee...(marah2 syg k....)actually,dieorg la peneman aku kat library ni..lau x,sunyi sepi je..dis kids ni pun gile glam gak,bile sruh beraksi kemain lagi aksinye..overacting plak..haha..

but,they just like my kids..sronok layan anak2 ni..bile la nk dpt anak sndiri..hu2

ni bkan gmbar propa yee..bdak2 ni rajin bce buku,smpaikan riuh library(sbb bce buku cam pkai mikropon...hu2)
ape2pun,i love u kids..xsabar nk tgok dieorg membesar...:)

hati yang sungguh MUDA...(sungguh ni.....)

Saturday, October 30, 2010



malas nk ckp pe,tpi yg psti aku suke btoi gmba ni..bile dikelilingi kanak2 ribena ni,terasa gak diri ini masih bdak2...(",)
guys,nmpk x aku kt mne?yeahh rite..yg paling cumel belah kanan tula..hihi

dis pic was taken on 1st day of raya..4org je anak2 buah aku yg len tu cucu2 jiran..surprisingly,dis kids know how to act bile nmpk kite pegang kamera..ala2 gile glam sket la..:)..then,dis is da result..sooo ceria kan..??

rndunye zaman dolo2 time men kawen2..haha..tpi bdak zaman skang mane nk men cenggitu dh..zaman moden le katekan..PSP,gameboy n whatsoever..u name it..sume ade..tah2 congkak pn xpenah dgar kn..hu2

i love being kids..terasa xmahu membesar..:)

Tragedi Indah di pagi raye...

tak la indah sgat pn...cume best time mkn lemang n rendang jerr..(lemang cicah rendang itam mak+rndang kerang mak...oh tidak....)

it was such a lovely morning..cuaca pn redup2 bahasa..time2 tula mule nk mkn bagai nk rak..diet pn sdah dilupekan..
(pe barang diet time raye ni...he2..)

raya thun ni,best gak la wlupun terase kehilangan..bkn hilang ape2 pn,cume kak ila xberaye kt sni je..dis year,turn umah mertua..sdihlaa..sape nk bsuh pnggan mangkuk yg belambak kang??he2..saye jugeee...kakak aku ni pn smpat wat drama sebabak,drama sedih start dr mlm raye lg..pnyela sebak nk ckp dlm tepon,terasa juge cam die dok kt australia..pdhal kt machang,kelantan jerrrr....tpi tula,1st time raye jauh2 dr fmly kn..lau aku pn cmtu gak..:)



haaa..ni la die tragedi di pagi raye..pantang lau bdak2 ni balik kg,habih la pokok2 bunge mak aku..sian..dlu suke kejar ayam(skang pn same..),skang ni suke sgat men kt taman bunge mak aku tu..aku tau bdak2 ni dlm hati ade taman..he2..ni DIDI,anak abang yg no 2..aktif xbleh blah..pg2 raye leh plak men mercun(lau bnge api,aku maapkan lagi..)tpi,bdak ini mmg xbleh dimaapkan..ade ke ptut men mercun kt pkok bnge itu??ape salah pkok itu??t'tnye2 dlm ht,tpi sbb sronok pnye psal aku x halang plak..(iyeee,aku pn join gak pg tu...huhu..)
gmbo ni mak aku xtgok lgi,lau die tgok agaknye bergegar le rmah..n bru la die tau nape pkok tu cam hangit sket..aritu die de tnye aku,tpi aku ckp XTAU..he2..sori mak..

bunga2 neraka..(bkn sya ckap ekk...)

"Andai itu sekadar riak,tiada lagi makna kebaikan...adakah selama ini amalan kita diterima Allah atau hanya sekadar menunjuk-nunjuk???adakah kita sudah cukup beristiqamah???..."
p/s:pinjam ayat org lain jap...

entry kali ni nk cite psal masalah riak ni..kdg2 kite 'ter' riak+berlagak+eksen bagai nk rak tnpa sedar..tpi lau kite sdar kite riak,itula bunga2 neraka namenye...(ni pn pnjam ayat org...he2..)

ape tujuan die nk riak2 kat aku?sikit pn xjeles ngan rezeki org..tumpang gmbira adela..tpi,xpe..tu sume kan rezeki dr Allah,lau xtau b'syukur,tgu mse jela Allah tarik balik rezeki tu...Peace..!!

..zaman yang semakin maju..

Saturday, August 28, 2010

last wednesday,abah bagi kejutan kt mak n aku..die bwk blik netbook..free plak tu..hmm,kinda weird..ade gak dgar2 cite psal netbook free ni,tpi mse bile ntah abah isi borang,without telling me at all..!!alih2 bwk blik netbook..

dlm hati t'pikir yg mgkin abah nk blajo IT kot..so,aku pn setup la ntbok tu..n ajar abah sikit2..but at the end of the story,aku gak la yg gune ntbok tu..hu2..tu pn slpas melihat bnda alah tu x t'usik lgsg pn..bkn aku xmo gune,tpi kt lib dh de pc,so cam maleh sket la kot nk gune..

aku rase,program mcm ni mmg bgus la utk para2 peneroka(tpi smpi skang nmpk bdak2 je yg gune..ok le tu..)..zaman kan dh maju..tmbhan plak byk kedai yg ade wifi skrng ni,depan lib pun ade..(tu yg sronok sgat tu...he2..)

p/s:dis time around,akan lbih byk mase utk blogging..he2

..it's all about LOVE..

Thursday, August 19, 2010

wah gitu entry aku..nk cite pasal cinta ni,even skang ni bkn dlm mood cinta..he2..nape ek org dok pelik bile cite pasal puan maizawati(janda akhil hayy)yg kawen bru2 ni?pasal die kawen ngan org mude ke?c'mon le beb..mmg la kt mesia ni kurang kite nk dgar cite pompuan berusia kawen ngan laki mude,tpi xsalah kn?x b'dosa pn..


at 1st,t'sentap gak aku bile menatap gmbar laki bini tu..perghh,laki die cam bdak2 la..veri2 da jambu..he2..tpi,die pun bkan la tua sgt pn..tu mesti awet muda tu..b'tuah gak dpt suami yg bleh terima kite seadanya cume harap jgn wat perangai bdak2 dh le..tggjawab suami tu kn besar,xkire la kite ni mude lgi ke x..cite sal mude ni,aku sokong ngn cadangan MB Melaka tu yg wat cdangan utk bg kebenaran bdak2 skolah utk b'kahwin..btoi kate die,kite nk risaukan bdak2 tu b'cerai muda atau kite nk dieorg tu b'zina??simple je kn..kahwinkan je drpd dieorg berzina..btoi x?

smlm aku bce la paper,t'kluar la cite pasal Nek Wook yg kawen ngan org mude tu..sianla kt die..igtkan laki die dh insaf,rupe2nye hampeh..die kne tgkp lgi pasal kes dadah..ni cth laki yg xbleh blah,dh dpt isteri yg baik yaa amat tu pn x b'syukur lg..my mum ckap,ni msti nk perabih hrta org tua tu je..hmm,ntahla..n aku ade bce artikel smlm yg mengatakan perasaan cinta yg kuat boleh mempengaruhi seseorg..so,kesimpulannya Nek Wook ni mmg cinta n syg giler la kt laki die...

korang penah tgok x cite Mahabah De Laila kt tv9 pkul 9mlm skang ni?best gak citenye..about tema yg same..b'kahwin dgn laki mude..sronok tgok sbb mcm best je b'cinta ngan org mude ni..ha2..tpi sebnarnye,lebih byk buruk kot dr baik..mcm2 kne hadapi,start dri family sndiri smpaila org sekeliling..but,it's all about LOVE kan??xpandai la nk b'madah ni tpi aku percaye setiap org berhak merase cinta..xkire la cinta pada family,anak2,parents even kekasih sekali pun..n paling penting cinta kite pada Allah..tu yg penting kn...:)

..kerana mulut badan binasa,kerana facebook kan dh malu..ecewahh...

Wednesday, August 11, 2010

entry aku kali ni,nk cite la pasal satu page kt facebook yg aku bru jumpe smlam..pasal sorang ibu mengandung yg rase2 aku mengidam kot nk mkn biskut famous amos tu..xsalah pn nk mengidam,tpi yg slahnye cara die meluahkan perasaan xpueh htnye yg xjmpe biskut tu kt JB..

ape kes klau sbb biskut je,satu johor dihina..hmm,xphm aku manusia skang ni yg tak b'syukur dgn ape yg ade..mgkin tu pe'el org pregnant kot(aku ni xpenah lg pregnant,so xbrape nk tau sgat..),emosi slalu xstabil tpi tu bkan tiket nk ckp smthing yg bleh menaikkan kemarahan org..even aku ni bkn org johor,tpi kite kan 1Malaysia..cam trase gak la ngan ayat2 die yg xbleh blah tu..smpai sultan pn dihina..hmmmm..manusia2..



tujuan aku taruk gmbo tu,bkan la nk memalukan sesape..sure korang pn xknal pompuan ni..tpi,ni sume utk pengajaran kite jugak..kdg2 bile kite dh sronok berfesbuk tu,xsedar yg kite pnye status tu dh buat org kecik ht kn..so,berwaspada la kawan2 yee..n skang ni cite die ni dh kuar paper sinarharian dh n rakyat johor plak dok tuntut kemaafan dri die..buat warga2 johor tu,maafkanla die..mgkin skang die dh dpt pengajarannye(akaun fb die dh delete..mybe malu kot..hu2)..

n dihrap la die ni slamat dunia akhirat n sabo la dgn kutukan n cacian org,bknla aku ni pemaaf sgat tpi kite kn manusia...peace y'all..

..Ramadhan Datang Lagi...

cepat sungguh mase berlalu..sedar x sedar dh smpai pn bulan ramadhan..(rase mcm bru je pose..)huhu..

1st day pose,bgun kul 4.30am trus pi mkn..(yess,my mum yg get ready sume,aku bgun tdo n mkn je..)haha..teruk la aku ni..tpi yg klakanye,smpai library aku cam panik coz t'tinggal bekal air aku kt umah..lawak apakah ini??haha..lupe daa arini dh start pose..mmg aku ni pelupe sket,my mum slalu mrah2 coz aku slalu mntak tlg die carikan henset@purse aku yg kdg2 aku lupe dimane letaknye..:)

ok,forget about cite pelupe ni..skang,move 2 our topic..ramadhan kali ni mcm biase..mcm ramadhan yg lepas2..berbuka 2 beranak je ngan mak coz abah ari2 bkak pose kt masjid..tpi even bkak pose 2beranak je,tp masyaAllah lauk pauknye mcm 5org yg nk mkn!!..ssahla nk tahan nafsu membeli ni,my mum slalu gak mrah2 beli byk sgat..tpi,bkn ape,aku xnk la die penat sbb memasak..(kunun...)

bulan pose ni mule la nk mencari idea utk mengisi lapang time2 cuti ni..oleh krana my adik nk kawen bulan 10 ni,rase2 nk try wat bunge tlur la..aritu dpt bku bru kt lib about cara2 membuat bunge reben..nmpk cam senang,leh la kot try..hu2..harap menjadi la,aku ni kdg2 hangat2 tahi kambing je..haha..

ape2 pun aku nk ucapkan SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK KAWAN2..RAYA NANTI JEMPUT DATANG RUMAH YEEE...:)

...hari yang gembira but menyedihkan...

Thursday, July 1, 2010

ekceli,yesterday was my birthday..thanks a lot for 45 ppl's yg wish kt aku..i'm still countdown..he2..but,yesterday gak ari yg menyedihkan..
last saturday,someone dtg umah n told the sad story..my cousin,abg azhar anak pakcik zan hilang mse mndi kt kg die..abg azhar ni kje TNB tapah n ade la skali 2 dtg umah..it was pelik at 1st,wondering y pakcik zan xcite by himself..maybe die panik kot..

so,abah trus kol pakcik zan n die cite la psal peristiwa tu..everyday abah sms pakcik asking dh jmpe anak die blum..n aku pn doakan moga2 umo die pnjang lg until yesterday pakcik sms abah n bgtau yg mayat arwah dh jmpe..soooo sad...xsangka n t'kjut..last 2 weeks die ade dtg umah coz ade kje kt besout,so die singgah umah skejap..dat was da last time la ktorg jmpe arwah..

n 2day,sje je nk cari info dlm google coz dlm paper xde plak cite psal die..then t'jmpe la blog wakil rakyat kuala sentul yg pegi melawat tmpat kjadian..so,dpt la sket2 gmbonye..


ni YB ngan isteri arwah..sdih la,anak dah sorang kecik lg..


gerakan mencari & menyelamat by authorities n pnduduk kg..dlm n luas rupenye lubuk yu ni n dgar2 cite mmg dh ramai yg lemas kt sini..dh nsib arwah,ajal disitu..

ape pn,syukur alhamdulillah mayat dijumpai jgak..klau x,xsmpat la si isteri dan keluarga nk tatap wajah arwah..
Al-Fatihah utk arwah MOHD AZHAR BIN AZIZAN ( 1982-2010 )

..kelantan..here we come..!!

Saturday, June 19, 2010


its was so very excited for me n my fmily time nk p klntan aritu..bkn pe,1st time of our life nk pi sne..12jun tu knduri sambut menantu kt machang,kelantan plak...aku rse,aku la paling excited kot..hehe..: )
ktorg(abah,mak,abang,kak ila,adik n cik sudin)b'tolak dri umah kul 6.15am..kunun2 tkut smpai lmbt la..gi pun check in chalet kul 2pm..wah dok chalet lgi...hehe..

so,b'tolak la kmi pagi2 bute tu..my bro ikt jln cameron,sje nk jln kt situ katenye..n the best part was,aku leh lak muntah2..malu giler..!!xpenah2 aku mntah lau gi mne2,pecah rekod tol..biasela,perut kosong xmkn ape2,jln cameron lak bengkang bengkok..mne x muntah..malu i kt cik sudin..haha

then,we all stopped kt 1 hentian tepi jln ni..nk breakfast..kul 9am bru breakfast..mkn giler2 la,mak masak sdap lak tu..bihun goreng+ayam msak merah+nasi putih+telur mate kobau..perghh,even biase je tpi meletopssss....

mmg da dijangka,kul 12.30pm ktorg da smpai chalet..tpi dh jnji nk check in kul 2pm,so kne tgu kul 2pm laaa...da le penat..then,my bro in law bwk ktorg pi umah sedare die dlu..dok rilek2..t'kjut aku bile die gi tau yg knduri umah die start kul 2pm daaa....lau kt besout,2pm dh xde org dtg dh..periuk pn da bsuh kot..haha..



tadaaa...ni la chaletnye..Desa Permai@Machang..ekceli,ni umah datuk but then die renovate jdik chalet..baguih tol..n bilik die pn ok..pndek kate,best laaaaa...nmpk x aku peluk bntal busuk aku tu??haha..bwk dri besout tu...: )
then,mlm tu abgwe n kak ila bwk ktorg jln2 pi wakaf che yeh..at 1st,igtkan wakaf tu tmpatnye mcm pasar mlm ke..dok kt ceruk2 ke..rupe2nye kt tgah bndar daaaa...

meriah tol kt sni..m'ikut kate abgwe,pasar sni bkak smpai ke pg..rmai giler org smpaikan nk jln pn ssah..hu2..x shopping ape pn,but my mom borong kain pasang..murah2 de..

yg best bgi aku kt klntan ni,bile tgok sume iklan2@bisnes signboard,msti dwibhase..malay n jawi..msti ade pnye..best wooo...


ni bkn nk promot karpet ye,ni nk tnjuk contoh jeee...he2..mule2 xperasan pn,tpi adik yg ckap..best tgok..ni sbagai 1 cara nk promosi@m'perkayakan bhasa jawi ni..negeri lain xpenah lak aku tgok..bagus2,keep it up..


at last,shopping gak ktorg akhirnya..he2..ni time nk blik perak dh,tpi singgah kt somewhere ni Jeli..mak menyoping sakan kt sni,byk bnde die bli..hehe
well,sometimes rse cam nk p lg,tpi cam penat je..6 7 jam dok dlm kete..penat punggong..hu2

...MY SIS WEDDING..6th JUNE 2010...

Thursday, June 10, 2010


finally...kakak aku dh jadi isteri org..sedihnye..setelah pelbagai dugaan menimpa,syukur ditunjukkan jalan..Alhamdulillah..
pelamin dh siap pasang ari khamis lagi..awal btol coz kkak tu ckp die nk p pasang pelamin kt umah org lain plak..btoi gak coz skang kan dh start cti skolah..mak aku ckp,6hb tu ade 11 knduri kawen kt besout ni..hmm,kenyang la org2 kg aku..
time blik umah nk lunch,t'kjut btoi tgok pelamin..cntek sgat2..xrugi la sewa pelamin kt kkak tu,simple but very2 nice..mgkin color combination tu kene sgat2 kot..


cntek kn..aku rse ni la pelamin idaman aku..hehe..sweet la pelamin ni..nnt nk mcm ni gak la..hu2..


saat2 di makeup oleh mak andam..at 1st,rse risau giler mak andam xsampai2..tkut salah rumah,rupe2nye pagi tu die pi makeup org b'tunang..dats y lmbat sket kakak aku b'sanding..tpi,mantap gak die makeup..xla tebal sgat..ok la gak..


tadaa..nk touch up sket2 je lgi..time ni mmg kakak aku da b'debor2 giler..biase la pengantin kn..


inila die pengantinnye..kak ila n abgwe..welcome 2 da family abgwe ku..he2..plan b4 majlis,aku kne jdi potograper,but xleh la..berat sgat tggungjwb tu..aku amik gmbo sket2 je..sori ye kak ila ku..ni pn gmbo edit je,idak le cntek pn...tpi,cntek le jugak..haha..:)

p/s :ape2 pn,adikmu ini nk ucapkan..SELAMAT PENGANTIN BARU..MOGA BAHAGIA KE ANAK CUCU & SEMOGA DIKURNIAKAN ANAK2 YANG COMEL2 BELAKA MCM MAKCIK DIE NI...hehe..peace..!!

...before majlis..

punye la penat x t'kire menyiapkan persiapan kawen ni..skali imbas,mcm knduri kawen aku je..but,it's ok..pengalaman ni..hu2..nnti bulan 10, xla t'agak2 nk wat bnda ape kn..ape ade blan 10 tu?aku kawen ke?haha..adik aku plak nk kawen daaaa...iye btol la tu,aku ni dilangkah bndul oleh adik aku..xkisah..jnji dpt cincin free..he2..

start sbuh2 lgi da byk keje menanti..mak plak da bising2,biase la penat..kite nk bising2,kang kite plak yg kne blik kn..hu2..dah le mlm tu tdoq kul 2am coz meng'inai'kan kkak aku..tah btol ke ayat aku tu..arghh gasak la..:)


makcik yg berdiri tu cik piah merangkap mandur..die la kepala..hu2..ni time pg knduri,dieorg tgah goreng ikan kering..hmmm,nmpak sdap plak ikan kering tu..rugi xmkn byk2..hu2..


yg ni plak,my sis in-law ngan ibu die ngah membasuh ulam selom..hmm,sdapnye mkn ngan sambal belacan..sbuk pnye psal,sume aku xsmpat nk mkn aritu..:(


haa..part ni mmg feveret aku..suke la tgok makcik2 ni menggubah buah2 tu..kreatif btoi dieorg ni..xsangka aku..mmg menyelerakan..hu2..

Program Literasi Felda..4 da 1st time..

Thursday, June 3, 2010



4 the 1st time(i guess),rmai bebeno pngunjung dlm lib aku ni..haha..x rse b'slah lgsung..when felda kol n ckp depa nk wat program kt lib 2nd n 3rd june ni,rse cam 'ala..malehnyeeeeeeeeeeeeeee..'
but then,rse sronok plak jmpe rmai cikgu2 literasi ni..best gak..nynyi2 lgu bdak2,blajo ckp omputih..best la sgat...



huhu..meriah tol lib aku..sronok tgok org rmai2 ni..tpi,dok pning pikir hal kt umah..pelamin nk pasang arini,kt umah ade mak n adik je..xleh la aku nk komen ape2 nnt..hu2..
whatever pn,all the best la utk cikgu2 literasi ni..sungguh penyabar orgnye dieorg ni..t'kjut aku tgok dieorg ngajo bdak2 umo 2 3 thun ni..he2..

..kawen..kawen..pakpung pakpung..

Saturday, May 22, 2010

arini b'tmbah la lgi sorang membe aku membina masjid..dlm erti kate yg lain,berkahwin daaa..SELAMAT PENGANTIN BARU 4 SALMIAH N FIRDAUS..
mule2 cam maleh nk pi,pehtu si iza plak ngajak..bkan t'pkse pi,tpi ekceli mmg nk p pn cume xde yg nk teman..hu2..so,pucuk dicita ulam m'dtg..aku pn ON ajeee..he2..

umah pngntin pompuan xla jauh dri umah aku pn..pas iza n persona die dtg,xsmpi 5minit aku dok dlm tu,tup2 da smpai..cehh,jln kaki pn xpe..tpi mengenangkan iza sanggup ambik aku ngan persona die,aku pn ON gak..haha..

well,pngntin laki ni bdak kelas aku time form 1-5 dlu..jdi knal laa sgat2..cume pngtin pompuan ni bdak klas lain..tpi,knal jgak la..hu2..
syok gak tdi coz dpt gak la b'jmpe membe skolah dlu yg sibuk dok tnye bile aku nk kawen..hu2..



kesimpulannye,aku rse mmg muke aku je kot dlm bab2 org kawen ni..hu2..
n utk pngtin, hope happily ever after..

p/s:gmbo tu mmg aku tgkp sndiri,slpas m'explore ciri2,faedah2,baik buruk kamera aku..hu2..santek kn..??

..akOo gilaK ngEdit...

Thursday, May 20, 2010

haha..tagline da mcm bhase indonesia..ekceli,skang ni aku dilanda demam..bkan HINI,bkn demam kepialu tpi dmam photoscape daaa..ni dmam alaf bru..biasela,aku pn mude lg..bru 19..haha..

ni sume gara2 my sis,adik yg taruk software photoscape dlm laptop die..aku pn pe lgi,menambah ilmu di dada laaaa...mcm2 gmbo aku edit..bkn ape,nk asah bakat ni..
nnt wedding kkak aku,t'pkse plak jdi potograpernyeee..jdi,kne b'latih b'sungguh2 la ni..tepis segala dugaan..haha..ayat xbleh blah...



ni la satu gmbo yg aku paling suke..my girl,reen ngah men gelongsor2..tgok gmbo ni,rse konpiden plak utk wedding day kkak aku nnt..secara x lgsung,jdi my big day gak la..hu2..
hope everything xde big problem laaa..hope sume b'jln lancar..

p/s : hmm,brape nk taruk hrga yeee..:)

..my luvly thaqif..n his sister'ssss..

Friday, April 9, 2010



when my sis told me that she was pregnant wif her 6th baby, t'kejut la sgat2..the whole fmly x caye ngan brite tu..rse2 da most shocking news dah tu..hu2
tpi, tu sume ketentuan-Nya kan?rezeki tu..at 1st, my sis rse down sgat2..bkan ape, die bru je dpt baby..bkn sorang,tpi 2org plak tu!1st twins in our fmly..gumbira sgat!!but then, pregnant again..her twins pn xsmpai umo sethun pn lgi..

mmg rse simpati la sgat2..tkut t'kurang ksih syg, t'kurang belaian n t'kurang mcm2 lgi la..but i knew, my sis ni mmg sorng yg kuat..apepn die redah jerr..

n now, lihatlah dunia..betapa sihatnye si thaqif ni..ni la hikmat disebalik ape yg t'jadi..dpt gak bby boy stelah b'deret dpt anak pmpn..huhu..
wat ever pn, anjang syg sgat2 kt sume..!!

..weekend yg 'syok'..for some people's..

Saturday, March 27, 2010















last week, my pren iza telah pn slmat disunting m'jadi tunangan org..xsangka pn ade..snyap2 je die..tpi, da jdoh kn..hrap b'pnjangan ke jinjang pelamin..

nsb la dpt org dkat2 je, kje pn 1 opis..leh la ari2 main mate..x gitu??huhu..so, dgan p'tunangan yg b'lgsung ni, scara x lgsung telah menmbahkan list2 membe2 aku yg nk kawen x lame lgi..aku je yg single mingle..huhu

esoknye plak, anak jiran plak tunang+nikah..kan ke senang wat skali ni..kire 2 in 1 laa..jimat blnje n mase..even cam kelam kabut sket..mude gi bdak2 ni, bru 21..sebaye adik bngsu aku lak tu..tpi cam aku ckap tdi, da jdoh kn..b'cinte pn da lme, dari skolah lgi..sometimes, sronok tgok depa ni..xmcm bdak2 lain yg b'cinte bgai nk rak..depa ni steady je..
ala, rumah pn dekat je..xsmpai 5minit nek moto da smpai..senang la, ari raye xle gduh2 nk lik umah sape..ye dak..??hehe..
so sweet..suke sgat tgok gmba ni..hope, happily ever after..
n i hope, pehni melekat le plak jdoh untk aku..hehe..
















hazimah n husband, fendi...

nk kawen gakk!!


2 weeks ago,ktorg 1 fmly gi wedding my cousin..mude gi bdaknye,bru 23thun..his wife pn 23 gak..first,xrse ape2 pn..da jdoh org kn,but still rse smthing gak.yela,umo da 25 but xde 'ape2' lgi..thun dpan 26,tulat 27,tulat lgi 28,tulat lgi dan tulat lgi dan lgi...

jun ni my sis nk kawen,but rse cam dri sndiri yg pngtinnye..xslah kn nk berangan jap..huhu..
then,okt ni adik aku plak...hmmmmm..............
ni la pngantinnye...along n wife..nme intan kot..leh lak xtau name ekk..ni la pngtin paling simple penah aku tgok,xyah pkai bju pngntin pn..smpaikan org pn sikit konpius,xtau yg mne pngtin..pe pn,moge bhgia n timang bby cpat2..!!


y did i chose pink??

ntah la..xpikir ape pn time nk choose template aritu..mybe jiwa 'keremajaan' yg msih menebal dlm diri..huhu..
tpi,4 5 kali pandang,cntek gak..

bru nk start blogging..huhu

Tuesday, March 23, 2010

rse cam da tua je coz bru nk start blogging..pdhal mude gi..hehe...
well,bnyk bnde nk share ngan whole world..kununnye laa..
hope,dpt la curi2 mse nk blogging pehni..hu2